tiistai 29. maaliskuuta 2016

Miksi koulussa on kuvataidetta?

Kuvataiteita on harrastettu kautta aikojen. Jokainen tietää Da Vincin maalaukset renesanssi ajalta ja jopa kivikautusiet kalliomaalaukset. Kuvataiden on siis ollut ihmisen elämässä kauan ja on edelleen mukana arkipäivässä. Kouluissa on myös opetettu kuvataidetta jo pitkään. Jotain tärkeää kuvataiteessa täytyy olla, jotta näin monen elämässä on mukana.
   Kaikille meille kuvataiteen tekeminen ei ole lempipuuhaa, mutta silti olemme ahertaneet sitä esikoulusta lähtien. On nimittäin niin, että kuvatiteen tekminen on hyväksi lapsen sekä nuoren kehitykselle. Etenkin oman elämän kuvastaminen kuvilla paljastaa, että lapsilla sekä nuorilla on hämmästyttäviä kykyjä. Kuvista voi huomata, kuinka jonkun elämässä voi olla surua tai toisen elämä voi olla pelkkää iloa. 
   Ensimmäisen asteen sekä toisen asteen koulutuksissa kuvataide on pakollista ainakin yhden kurssin verran. Tälle on useita syitäkin miksi sitä on. Kuvataide auttaa lasta tai nuorta ilmaisemaan itseään rohkeammin ja auttaa ymmärtämään millainen juuri minä olen. Tämän on huomannut jokaisella kuvaamataidon tunnilla sillä kenenkään kuva ei ole samanlainen kuin toisen. Toisten kuvia katsoessa on ymmärrettävä, että erilaisuus ei pakosti liity taitoeroista vaan täysin erilaisesta ajattelutavasta. On siis tärkeää, että etenkin koulussa lapsia ja nuoria opetetaan oikealla tavalla pohtimaan eri teoksia ja arvioimaan niitä.
   Kuvataide etenkin lisää yleissivistystä, kasvattaa ajatteluvalmiutta, havaintokykyä sekä lisää luovuutta lapsilla ja nuorilla. Kuvataide on tärkeässä osassa kulttuurikasvatusta ja lapsille sekä nuorille on hyväksi tuntea ympäsöivää kulttuuria sekä etenkin toisen maan kulttuuria kuvien kautta. Kuvien kautta ymmärtää etenkin juuri erilaisten ihmisten ajattelua ja arvomaailmoja eikä pelkästään fyysisiä asioita.
   Jokaisen nuoren ja lapsen kannattaakin jotenkin harrastaa kuvataiteita piirtämällä tai valokuvia ottmalla. Tämä toteutuukin hyvin nykyisten some-kanavien ansiosta, sillä yhä useampi ottaa taidokkaista kuvia jakaakseen niitä toisten nähtäväksi. Lukio-opinnissa kuvataideharrastukset voivat antaa nuorille kurssisuorituksia niin miksei jokin ahkera kuvien julkaisu someenkin voisi niin tehdä. Onhan sekin kuvataideharrastus ja opettaa kuvataiteellista ajattelua. 
   Kokonaisuudessaan kuvataiteet on erittäin hyödyllisiä koulussa sekä niissä opetettava asia on hyvin laajaa sekä pitkälle kantavaa, Toivomme, että kuvataide opetus pysyy laadukkaana vielä pitkään ja on oikeasti opettavaa nuorille ja lapsille. Kuvataide on myös hyvin haastava oppiaine ja vaatii syvällistä ajattelua, mikä on varmasti oikein  hyväksi.

   Kuviksi liitimme vielä hienoja kimpisen lukiolaisten tekemiä taideteoksia sekä kuvan kuinka täynnä kuvaamataiteen luokkamme on.






Tekijät: Miika Isberg, Teemu Koli, Topi Räty ja Janita Karppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti